За фестивалот

Во програмата на фестивалот се наоѓаат најдобрите полски филмски продукции од последните години, кои што успеале да стекнат препознатливост не само кај домашната, туку и странската публика.

Филмското платно во киното не само што ќе покаже одлични филмови, туку и богатиот пејзаж на државата и панорамата на нејзините жители. Во кино, како во калеидоскоп, се сплеткуваат приказни радосни и горчливи, наелектризирани и страшни, мистични и историски, саркастични и без додаток на иронија, понекогаш полни со успех, друг пат – со болен пад. Ќе откириеме пред гледачи врвни дебија и нови слики од уметници, кои стасале да соберат голема колекција на филмските награди. Заедничката основа на палетата на филмови од Фестивалот „Висла“ ќе бидат вистински емоции, експресивни ликови и рефлексии, со кои ќе останете и после проекциите

Каде?

Скопје

Кога?

13-18 Октомври 2023

ДИРЕКТОР НА ФЕСТИВАЛОТ

Małgorzata Szlagowska-Skulska
malgorzata@ear.com.pl

МЕНАЏЕР НА ПРОЕКТОТ

Izabela Gierczak
iza@ear.com.pl

ORGANIZATOR
Fundacja Nowa Przestrzeń
Warszawa
+48 22 523 41 18

ДРУГИ ДРЖАВИ

www.festiwalwisla.pl