Filmy festiwalowe

Łodzią po Wiśle

https://newcinemaschool.com/ru/events/2019/otkrytaya-lekciya-kolskogo
Rok: 2017-2018
Czas: min

Filmy animowane

KWADRATURA KOŁA

Gatunek:
film animowany, dyplom magisterski
Reżyseria: Karolina Specht
Scenariusz: Karolina Specht
Animacja: Karolina Specht
Montaż: Karolina Specht
Muzyka: Paweł Cieślak
Produkcja: Państwowa Wyższa Szkoła Filmowa Telewizyjna i Teatralna (Łódź)

Nagrody:
2018
Grand Prix „Kryształowy Animusz” w Konkursie Polskich Filmów Animowanych na Międzynarodowym Festiwalu Filmów Animowanych „Animator” w Poznaniu

O reżyserze:
Karolina Specht - urodzona w 1991 roku w Bydgoszczy. Absolwentka Państwowego Liceum Plastycznego w Bydgoszczy oraz Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi, specjalność film animowany i efekty specjalne.
Jej dwa filmy (Nieprawdopodobnie elastyczny człowiek, Nie trać głowy) były pokazywane w ramach konkursu filmów studenckich na Międzynarodowym Festiwalu Filmów Animowanych Annecy w Francji. W 2013 roku otrzymała Nagrodę Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego za wybitne osiągnięcia. Stypendystka Ministra na rok 2015/2016.
Reżyserka, animatorka, ilustratorka, obecnie mieszka w Warszawie.

Opowiadana za pomocą graficznych metafor, na wpół abstrakcyjna opowieść o pewnym niemożliwym uczuciu. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że Kwadrat żyje wśród chaosu i zmian. Przy drugim zauważamy, że układy, w których funkcjonuje, ciągle powtarzają się, wprowadzają rutynę, hipnotyzują nie pozwalając zrobić żadnego ruchu. Pewnego razu do schematu wkrada się nowy element, który na chwilę pozwoli Kwadratowi nieco inaczej spojrzeć na rzeczywistość.        


WYSPA
Gatunek:
film animowany
Reżyseria: Zuzanna Stach
Scenariusz: Zuzanna Stach
Animacja: Zuzanna Stach
Produkcja: Państwowa Wyższa Szkoła Filmowa Telewizyjna i Teatralna (Łódź)

Nagrody:
2018 Wyróżnienie w Konkursie Krótkometrażowych Debiutów Filmowych, Nagroda Canal+ na Koszalińskim Festiwalu Debiutów Filmowych „Młodzi i Film”

Mieszkaniec bezludnej wyspy celebruje życie w samotności. Pewnego dnia zauważa na horyzoncie wołającego o pomoc rozbitka.

O reżyserze: Zuzanna Stach, urodzona w 1992 w Poznaniu. Studiowała Historię Sztuki na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu. Od 2014 studentka Łódzkiej Szkoły Filmowej na kierunku Film Animowany i Efekty Specjalne.

Filmografia
:
2015 - 052/Korytarz
2017 - Wyspa      


NA
ZDROWIE!
Gatunek:
film animowany
Reżyseria: Paulina Ziółkowska
Scenariusz: Paulina Ziółkowska
Opracowanie plastyczne: Paulina Ziółkowska
Montaż: Piotr Baryła
Muzyka: Max Litvivov
Produkcja: Państwowa Wyższa Szkoła Filmowa Telewizyjna i Teatralna (Łódź) Słoneczny dzień.

Ludzie czekają na przystanku autobusowym. Nagle ktoś kicha. I jeszcze ktoś. I jeszcze. Wybucha epidemia. W chaosie kichnięć okazuje się jednak, że najgorzej jest pochorować się na samego siebie.

O reżyserze: Paulina Ziółkowska urodziła się w 1988 r. we Wrocławiu. W 2008 roku rozpoczęła studia na kierunku grafika na Akademii Sztuk Pięknych we Wrocławiu. Obecnie studiuje animację w PWSFTViT w Łodzi.

2018 - Na zdrowie!
2016 - O Matko!
2012 - Blok
2010 - Czarno- białe


Filmy dokumentalne

SIOSTRY

Gatunek:
film dokumentalny
Reżyseria: Michał Hytroś
Zdjęcia: Janusz Szymański
Montaż: Marcin Wojciechowski
Produkcja: Państwowa Wyższa Szkoła Filmowa Telewizyjna i Teatralna (Łódź)

Nagrody
:
2018 „Srebrny Smok” na Krakowskim Festiwalu Filmowym
2018 Nagroda Specjalna „Legalnej kultury” na 37. Koszalińskim Festiwalu Debiutów Filmowych

Za potężnym 800 letnim murem, w najstarszym żeńskim klasztorze klauzurowym w Polsce - klasztorze Benedyktynek w podkrakowskich Staniątkach, toczy się życie 12 sióstr - średnia wieku 70 lat. Mimo podeszłego wieku i zmieniającego się za murem, w szaleńczym tempie świata, każdego dnia starają się podporządkować swoje życie wymyślonej ponad 10 wieków temu regule „ORA et LABORA”. Nasze bohaterki - siostry Anuncjata i Benedykta, (w klasztorze od 40 lat), z właściwym sobie urokiem wprowadzają nas w świat za murem, opowiadają o swoim życiu i podjętych w nim decyzjach. Pokazują nam świat klasztorny z wszystkimi jego odcieniami, zupełnie odarty ze stereotypu, często wzruszający i zabawny zarazem. To film o ciszy opowiedziany niezwykle głośno.

O reżyserze: Student reżyserii Szkoły Filmowej w Łodzi oraz absolwent aktorstwa dramatycznego w Akademii Teatralnej im. A. Zelwerowicza w Warszawie. Reżyser etiud fabularnych i dokumentalnych. Obecnie pracuje nad kolejną etiudą fabularną w Szkole Filmowej w Łodzi oraz rozwija pełnometrażowy projekt dokumentalny.        


WEHIKUŁ CZASU

Gatunek:
film dokumentalny
Reżyseria: Jan Bujnowwski
Scenariusz: Jan Bujnowwski
Zdjęcia: Jan Grobliński
Montaż: Stanisław Frankowski
Produkcja: Państwowa Wyższa Szkoła Filmowa Telewizyjna i Teatralna (Łódź)

Do samotnego, mieszkającego w Londynie artysty ulicznego z Polski, przylatują w odwiedziny sędziwi rodzice, których od dawna nie widział. Mężczyzna ma nadzieję, że uda mu się wykorzystać tę okazję do rozwiązania wieloletniego problemu z ojcem, którego obwinia o swoją obecną sytuację.

O reżyserze: Urodził się w 1994r. Student Szkoły Filmowej w Łodzi. Wcześniej przez dwa lata studiował dziennikarstwo i historię sztuki.

Filmografia:
2015 – Garaż, krótkometrażowy film dokumentalny
2016 – Jak przyrządzić karpia?, etiuda studencka
2016 - 60 minut, etiuda studencka
2017 – Wizyta duszpasterska, etiuda studencka


Krótkometrażowe filmy fabularne

SASZKA
Gatunek:
etiuda studencka
Reżyseria: Katarzyna Lesisz
Scenariusz: Justyna Bilik; pierwowzór: opowiadanie „Siemion” Etgara Kereta
Zdjęcia: Michał Dymek
Montaż: Cecylia Pacura
Muzyka: Dominik Buczkowski
Scenografia: Grzegorz Jaśniak
Produkcja: Państwowa Wyższa Szkoła Filmowa Telewizyjna i Teatralna (Łódź)

Obsada: Daria Połunina, Oksana Terefenko, Mateusz Król, Damian Ul, Amelia Jędrzejczak

Nagrody:
2019
Grand Prix na Festiwalu Filmów Krótkometrażowych Ca'Foscari w Wenecji
2018 Nagroda Filmowej Małopolski w Konkursie Filmów Krótkometrażowych na FPF w Gdyni

Młoda Ukrainka Saszka dostaje wiadomość o śmierci mężczyzny, z którym wzięła fikcyjny ślub, aby dostać polską wizę. Pogrzeb obcego człowieka staje się pretekstem do spotkania z Piotrem, byłym ukochanym, który przed laty zaaranżował jej małżeństwo ze swoim kolegą.

O reżyserze:

KATARZYNA LESISZ – absolwentka reżyserii w PWSFTviT (2017). Uczestniczka warsztatów Professional Media Master w Halle oraz w Lipsku w ramach festiwalu DOK Leipzig. Stypendystka projektu Regard croisé / Viewing crossed (INSAS, Belgia). Dwukrotnie nominowana do Złotych Lwów (Festiwal Filmów Fabularnych w Gdyni) za filmy „Saszka” (2018) i „Taka Nasza Gra” (2015). Autorka filmów dokumentalnych „My brother’s life”, „A New Tomorrow”, pokazywanych na licznych festiwalach oraz najnowszego filmu „Tańczę dla ciebie”, zakwalifikowanego do Konkursu Filmów krótkometrażowych na Warszawskim Festiwalu Filmowym (2018).  

TSANTSA
Gatunek: etiuda studencka, dyplom magisterski
Reżyseria: Robin Lipo
Scenariusz: Robin Lipo
Zdjęcia: Krzysztof Franciszek Globisz
Montaż: Sandra Ksepka
Scenografia: Robert Burzyński
Produkcja: Państwowa Wyższa Szkoła Filmowa Telewizyjna i Teatralna (Łódź)

Obsada: Aleksandra Rodzik, Maciej Musiałowski, Marianne Eide, Helge B. Lenes, Per Spildra Borg, Geirr Johnson,

Młoda para Polaków jedzie za pracą do ziemi obiecanej – Norwegii. Po drodze napotykają wiele przeszkód, które ujawniają ich prawdziwe twarze i w których marzyciel Bruno musi się zmierzyć z mitem swojego ojca, by móc przejść w dorosłość.

O reżyserze: Robin Lipo, ur. W 1986 r., czeski reżyser, absolwent PWSFTViT w Łodzi, kierunek: reżyseria filmowa, a także Szkoły filmowej w Zlinie

Filmografia:

2009 Pavel Nawrat (film dokumentalny) 13 min
2011 Sonata of Silence (film fabularny) 15 min
2012 Forever Young (film dokumentalny) 13 min
2012 Last Beat (film fabularny) 15 min
2013 PROUZA – Krok po kroku (teledysk) 4 min
2013 PROUZA – Live at Palác Akropolis 60 min
2015 Hiking trip (film fabularny) 18 min
2015 Punku Yatray (film dokumentalny) 13 min
2016 This Must Be the Ritual (film fab.) 15 min
2017 Kamienne chleby (film fabularny) 24 min

SEANSE

2019-05-24, godz. 19.00, Moskiewska Szkoła Nowego Kina, Prospekt Leningradskij 17, Wstęp wolny. Rejestracja na stronie: www.newcinemaschool.com


kadry z filmu
kadry z filmu
kadry z filmu
kadry z filmu
kadry z filmu

sputnik

Dyrektor Festiwalu

Małgorzata Szlagowska-Skulska
malgorzata@ear.com.pl


TELEFON

+48 22 523 41 18

PR Manager

Natalia Walka
natalia@ear.com.pl

Koordynator programowy

Roksana Pietruczanis
roksana@ear.com.pl

wisła